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Imports of Latin American Wines in Sweden 1917-1955

Paulina Rytkönen

Abstract

The Argentinean wine sector experienced several over production or financial crises’ since the late 19th Century. Exports therefore might have been a regular option for survival, but these have until now been neglected by researchers. In the case of Chile, exports have been known, but have not attracted too much interest, because very few scholars have had any interest in the history of the wine sector. This essay aims to make a purely empirical contribution with previously unknown sources about Swedish imports of wines from Argentina and Chile. The article contains a full presentation of available primary sources on the imports of wines from Argentina and Chile in Sweden before 1955. Even though it is not possible to offer full answers with such a scarce material the article describes the economic window opened up in Sweden during the Second World War. Some of the questions answered are: How did the economic window in Sweden open up and close down? How much wine from Argentina and Chile was imported and consumed? Which wines were imported and consumed? Who produced these wines?

Key words: Wine imports, Argentinean and Chilean wines, Swedish wine consumption

Resumen

El sector vitivinícola argentino experimentó varias crisis de sobre producción desde finales del siglo 19. Las exportaciones, por lo tanto podrían haber sido una estrategia de las empresas para su supervivencia. A pesar de esto, el tema no ha atraído mayor interés de los investigadores. En el caso chileno, las exportaciones se conocen, pero no han sido previamente estudiadas. El presente ensayo tiene como objetivo hacer una contribución puramente empírica con fuentes anteriormente desconocidas sobre las importaciones suecas de vinos argentinos y chilenos. El artículo contiene una exposición completa de las fuentes primarias actualmente existentes acerca de las importaciones de vinos de Argentina y Chile en Suecia antes de 1955, incluyendo a los productores, agentes comerciales y los precios de venta de los casos están disponibles. A pesar de que no es posible ofrecer respuestas completa partiendo de un material tan incompleto el artículo describe la ventana económica abierta en Suecia para vinos del Cono Sur durante la Segunda Guerra Mundial. Algunas de las preguntas contestadas son: ¿Cómo surgió y se cerró la ventana económica en Suecia? ¿Cuánto y que vino de Argentina y Chile fue importado y consumido? ¿Quiénes produjeron estos vinos?

Palabras claves: Importaciones de vino, Vinos argentinos y chilenos, consumo sueco de vinos

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